Э. СПЕНСЕР "АМОРЕТТИ" № 51 - "Как часто, покидая ..."

Как часто, покидая этот дом,
Иду, как побеждённый, с поля боя.
И если пленника душа полна стыдом,
И чувствует она себя рабою,
То пленник я, измученный борьбою,
Печален, беззащитен, одинок.
Я разлучён, любимая, с тобою
Надолго, оттого и изнемог.
О, если б я развеселиться мог!
Забыть тебя хотя бы на минуту!
Но все мои мечтанья, как ожог,
В мозгу пылают, сея боль и смуту.
Но всё прощаю милому врагу
За то, что вновь узреть его смогу!
 
Edmund Spenser (1552-1599) “Amoretti”
 
SONNET 51
 
SO oft as homeward I from her depart,
I go like one that having lost the field:
is prisoner led away with heavy heart,
despoiled of warlike arms and knowen shield.
 
So do I now my self a prisoner yield,
to sorrow and to solitary pain:
from presence of my dearest dear exiled
longwhile alone in languor to remain.
 
There let no thought of joy or pleasure vain,
dare to approach, that may my solace breed:
but sudden dumps and dreary sad disdain,
of all worlds gladness more my torment feed.
 
So I her absence will my penance make,
that of her presence I my meed may take.