Э. СПЕНСЕР "АМОРЕТТИ" № 48 - "Красавица, зачем ..."

Красавица, зачем ты так жестока?
Зачем к убийству призывает взгляд?
Жестокой быть – нет худшего порока!
Быть милосердной - лучше во сто крат.
И если взора гневного заряд
Тебе метать в несчастного – забава,
То лучше б им разить врагов подряд,
Тогда б и честь пришла к тебе, и слава.
Пусть плавит их пылающая лава!
На гибнущих гляди. Как Василиск!
Но любящему этот взор – отрава!
Погибну я! К чему сей страшный риск?
Но будешь обожаема вдвойне,
Жизнь, милосердно подаривши мне!
 
 
 
 
Edmund Spenser (1552-1599) “Amoretti”
 
SONNET 48
 
FAIR cruel, why are ye so fierce and cruel,
Is it because your eyes have power to kill?
then know, that mercy is the mighty's jewel,
and greater glory think to save than spill.
 
But if it be your pleasure and proud will,
To show the power of your imperious eyes:
then not on him that never thought you ill,
but bend your force against your enemies.
 
Let them feel th' utmost of your cruelties,
and kill, with looks as Cockatrices do:
but him that at your footstool humbled lies,
with mercifull regard, give mercy too.
 
Such mercy shall you make admired to be,
so shall you live by giving life to me.