Кобзареве слово

Нездоланна буря крізь пустелю
Дме, здуваючи куфії с черепів.
Дюни перемішує ідея,
Вкладена у Кобзаревий спів.
Та ідея, незалежна і могутня,
Прокладає степовий чумацький шлях,
Прославляючи козацьку самобутність
У лісах, долинах та річках.
А керманич, наче той Хмельницький:
На коні, зі списом у руках.
Тільки спис до бою не годиться.
Краще він чорнилом по рядках.
Він виписує, закреслює, малює
На холсті країни дивних мрій.
Наче гострий, невблаганний флюгер,
Повертає тільки в бік надій!
Виштовхни баладу з вуст, кріпаче!
Так, щоб губи обпекло вогнем.
Ти сліпий, та очі твої бачать
Тільки правду! Гостру, як багнет!