Кабан і відмідь

Поцупився кабан з ведмедєм,
Хоч в дружбі довгий час жили.
Чи намір злий хтось з них угледів,
Чи так не в гуморі були.

З тих пір неначе поміж них
З ненацька чорний кіт пробіг.
Десь зникла поміч і довіра,
Запанував нестерпний жах.
І тільки хижий погляд звіра
Залишився у їх очах.

Колишні друзі замість того,
Щоб перейти до мирних справ,
Один зміцнив свою берлогу,
Другий - по вовчі вити став.

Якаж з вовками дружба звісно,
Це в лісі мабуть кожен знав,
Всією зграєю притиснув,
Три шкіри здерли з кабана.

Ведмедю теж не пощастило,
Залишився, як перст один,
Тепер сидить неначе брила,
І свою лапу смокче він.

Кому була потрібна пастка,
Самі собі зробили зле,
І хто, скажіть тепер будь ласка,
Цих двох розумними назве.