Причина

Причина

Аудиозапись

Не врятували ні Бетховен, ні Ван Гог,
Ні навіть Орвелл, Лорка та Горацій.
Непотріб нот, полотен та книжо́к -
Всього лиш ширма зайвих декорацій.
 
Тиран не чув, не бачив, не читав
Нічого, крім вульгарних анекдотів.
Та й анекдотом на війну погнав
Всіх ідіотів псевдопатріотів.
 
Обвуглені скелети мертвих міст,
Сплюндровані, понівечені долі.
Та серед попелу самотній піаніст
Знов грає небесам свої бемолі.
 
Хтось декламує "Бути чи не бути …",
Щоб заглушити вибухи надво́рі.
Під час сирени пробує збагнути,
Чом лілії в Моне напівпрозорі.
 
Коли окутало цей світ лихе паскудство,
Знайди бодай триматися причину.
Нехай мистецтво не врятує людство,
Та може в людях зберегти людину.