Набагато простіше

Набагато простіше
Набагато простіше нам жити за диктатури,
Бути ґвинтиком, цвя́шком, пружинкою, чи шурупом.
Заробляти купюри, служити рабом цензури,
Вдовольнятися супом, лежати на ліжку трупом.
 
Шепотіти впівголоса, гнути на дядька спину,
Заробляти копійку, втрачаючи цілу гривню.
Без упину працюючи старанно до загину,
Підставляти обличчя лихому шпаркому ливню.
 
На жертО́вник нести́ родину свою тирану,
Розтікатись всім тілом в ганебному реверансі.
Будь корисним кретином - тримайся чужого плану,
Доки ляжеш на стіл, мов карта в його пасьянсі.