Час

Дві брили льоду десь на Плутоні
Можуть і не знати одна про іншу,
Але легкі, ніби шовк з віссоном,
Рими долають перепади тиску на вірші,
Долають редакторів-ретроградів,
Долають їх гальмівний Меркурій,
Долають час та його принади,
Тяжіють до небес, до Діоскурів,
Не падаючи в глибини реалій,
А там цікаво... Там - пристрасті людства,
Його Граалі та фіали,
Святість та відверте паскудство,
І все це, ніби в комедії Данте,
Таке наочне, таке відверте,
Чому реалістом бути інколи варто?
Бо реалії важко стерти,
І на кожній монеті - ознаки часу,
Спантеличено-актуальне мистецтво
Висловлює думку про мантри та паси,
Пасодоблі та польоти валькірій,
Примхи моди, сутінки давніх богів,
Помилки людей, промілле пошуків,
Мікрони аргументів, тонни гніву,
Центнери пейоративних лексем, квітів кошики,
Що пнуться, життя сповнені,
Крізь токсичні зливи,
І від катастрофи до катастрофи,
Від невігластва до знання,
Людство когось підносить.
Інколи - навмання.
Тільки понад вогнем геєнни
Час, наш супутник неоціненний,
З нами летить у вирій.
 
2023