про тут і там

про тут і там
Від весни до весни тут на буяє війна.
там за тінью хреста Великдень витина.
Там вечеря свята, де частує жебрак.
Тут огняна сльота не проб′є солончак.
Босоніж по воді - трохи легше, ніж тут,
по коліна в крові, боронити Бахмут.
Дай ми Боже буття, і себе не забудь.
Там нема вороття, де закінчилась путь.
 
світлина: Микола Миколайович Ге (1831, Воронеж — 1894, хутір Іванівський, Чернігівська губернія). 1875 року Микола Ге назавжди залишив Петербург і переселився на Чернігівщину, де за рік до смерті написав картину: Голгофа. 1893.