Сопот/Замальовки

Сопот/Замальовки
Сопотські замальовки
 
***
Осінні жаринки на сірому тлі...
Історій морських бірюза з глибини.
І жовтогарячий усміхнений Джек.
А хвиля: гуд бай, але знову кам бек...
 
***
 
Крізь щільні покрови дістатися серця...
І мить зупинити, щоб хвилі завмерли.
В воді віддзеркаляться, ніби в люстерці.
Піщинки малі, ненароджені перли.
Ти сильний, міцний, в тебе панцир і клішні.
Спіткало тебе це сердечне втручання.
Тепер не турбують всі справи колишні,
Залишилось тіло і мертве мовчання...
 
***
 
Таємними сходами Осінь мінлива
Збігає щодня. Підганя її злива...
Збираючи поспіхом листя строкате
З костьолу несе його в теплую хату...
 
***
 
І вдень, і вночі миготить та блищить, як пульсар,
Латарнії вогник. У легкім димку її дах...
Закопчений злегка найвищий в Сопо'ті ліхтар,
Злітає знервовано з нього наляканий птах...
І сходи складаються в вежу, і ніби донжон
Веде мене в небо з землі, яка мріє про щось.
Закінчує осінь курортний гарячий сезон.
І флюгери Сопоту знають про все, що збулось...
 
***
 
Сопотські човники довгі цілують хвилі,
Пестять...А плисти чомусь не в змозі,
Не залишитись й не кинути берег милий...
Їм водоплеск шепотітиме: "Осінь...Осінь..."
 
***
Зеленню моло вкривається з року в рік...
Білі лебідки гойдаються поміж свай...
Чується знову нахабної чайки крик...
За горизонтом ховається милий рай...
 
Сопот,Польща 2022