Гадюче серце

Гадюче серце
"Кожен є той, чиє серце в нім: вовче серце —
справдешній вовк, хоч обличчя людське ."
 
(Григо́рій Са́вич Сковорода́)
Є серце вовче, серце віслюче,
Свиняче серце є, врешті-решт.
Але найгірше – серце гадюче,
Воно шепоче: «Вкуси, бо вмреш-ш-ш-ш».
 
Є серце лева – ричить сміливо,
Є солов’їне – співа чимдуж.
Лише зміїне шипить зрадливо:
«Занапасти якнайбільше душ-ш-ш-ш».
 
Лукава кобра зганьбити хоче,
Не зразу натяк той розбереш.
Лиш перелякано затріпоче:
«Уб’ють, як першим їх не зжереш-ш-ш-ш».
 
Жорстоке серце нам щохвилини
Шипить гадюкою із грудЕй.
На жаль, зустріти серце людини
У світі рідкість поміж людей.