Ой, складемо пісню

Ой, складемо пісню
Ой, складемо пісню
Долі злій навзАєм!
Та й в годину пізню
Гучно заспіваєм!
Про душевні рани,
Про серцеві муки,
Про спалені храми,
Й розіп’яті руки.
Про народне віче,
Про ганьбу та гідність,
Про завіти Січі,
Про багатство й бідність,
Про любов, звитягу,
Кулю та шаблюку,
Про святу присягу
Й прокляту падлюky,
Про жіночу вроду,
Що й чортів спокусить.
За свою свободу
Всяк платити мусить.
І у кожній хаті
Бути співу й жарту.
Вороги рогаті
Додають нам гарту.
Вдома та в неволі,
З ночі аж до ранку,
Сплетемо всі долі
В спільну вишиванку.
Щоб не заіржавіть,
Заспіваймо, друзі!
Нас підтрима навіть
Соловейко в лузі.
І як треба Богу
Буде трохи кисню,
Вийде до порогу, -
Та й почує пісню.
Помокріють очі,
Скаже: «Сум здолаю!»,
Й мій народ співочий
Забере до раю.
Поки ж він не чує,
Ну ж бо, сестро й брате!
Доля нам віщує
Веселіш співати!