Споконвічна тема Вакули

Споконвічна тема Вакули
Вплав здолати Чорне море, перейти Карпати!
Звична справа для Вакули – й чорта осідлати.
 
Осідлати, ще й погнати лісом, полем, гаєм!
Та й зарить рогаті кості в льосі під сараєм.
 
В голу землю ляже дідько за гріхів провину,
Не дадуть й копійки люди та й на домовину.
 
Жовте поле – то пшениця, а небо - блакитне.
Як в землі тобі лежиться? Га, парнокопитне?
 
Чому ж тобі не сиділось у пеклі, мерзота?
Так ти ж – грішник – прийшов вчити нас, що значить цнота!
 
Проросла ти будяками, ой нечиста сила,
Та коса під самий корінь лють твою скосила.
 
Чи тебе усім лякатись, жаба ти рогата?
У жінок в очах у наших лячні бісенята!
 
І міцніших бусурманів у підкови гнули,
Тут у кожній першій хаті мешкають Вакули.