апрель 2022

Хіба що Новий Заповіт вражає не менше
за кожне життя.
І кожну смерть подолають чотири Євангелія поспіль
і декілька неканонічних.
 
Прийдешній чернець не повірить,
що страсті тривали добу,
гортаючи безліч світлин,
виспівуючи імена
під хрестиком зони успіння.
 
-- Маріє, чому твоє місто рівняють
під пагорб Голгофи,
а ти безголосно стоїш у солоній воді?
Мов схимниця,
не осягаючи промисел Божий.
 
****
Только водоросли по гребень
миротворчий сулят постой --
на Воденникове и хлебе
или Хлебникове с водой.
А пока не залило сушу,
где язык мой заклятый враг,
до костей измочалит душу
мироносец Иван-дурак.
 
Был бы немец, Аттила, гоблин
или чудище -- морда, рык --
хоть стозевно оно, хоть обло,
прикусило бы свой язык.
Выбирай,
выбирай девицу
и косу на широкий смак.
Мы успели наговориться,
мироносец Иван-дурак.
 
***
Коли ж мене остаточно денаціфікують,
не впізнаю російську мову.
Припиню розуміти людей,
що снують на прилеглій сторінці
і несуть у мій дім
запах гару і перегару,
брудних чобіт і думок,
захмарну щільність дріб'язкових
ідей та вчинків.
 
Як покину колишній порядок
життя і слів,
побачу діда, котрий читає
сусідам листи на ідиш.
 
Чом ті сусіди такі безтурботні,
зазвичай завмирали від найменшого зсуву
дідових брів.
Невже пречудові новини --
читайте повільніше,
все незбагненно цікаво.
 
І про таке:
а чи встояла церква?
Охрестіть мене вдруге, панотець,
хочу прийняти нове ім'я,
чоловіче.
Стати на голову вище і ширше в раменах.
Засукати радість і біль,
немов два рукави.
Вчепитися в плуг посеред неораного поля.
І заволать аж до закруту річки,
лякаючи чайок:
Вйо!
 
Вйо, гнідий.
Годі стояти без діла.