Зима. Марьша

Тяла
Марьша
На мокшанском языке.
 
Тялось афкукс вишкста сизесь,
Сяс и виенц тядде мизе!
Сетьмось, и нувама кармась,
Рахси лангозонза вармась.
 
Кири веське,Зарясь лиси*.
Тялоть кельмонц коза висы?
Кие тялоть стяфцы, лезды?
Шись норгсь пинге ветьке эзда.
 
Съргози шись, перпяльть эжди,
Аш ни пели тялоть эзда.
Тялось-цёлак , тялось- нола,
Курок шамаликоц олай.
 
Солай ловсь и шудерькст шудийхть,
Шить аф удыйхть, веть аф удыйхть.
Эйсюрос оцяфсь аф потай,
Шись синь эсост потязь, потяй.
 
 
И вправду быстро устала зима,
видно силу свою продала.
Белые одежды одела,
затихла, дрёма одолела.
 
День светом своим ночи давит.
Куда холода свои отправит?
Кто зиму разбудить поможет,
Вырвать деньки у ночек сможет?
 
Солнце проснётся, согреет край.
Ты, зима, холодом не пугай.
Непутёвая и ленивая,
ты, зима, у нас не красивая.
 
Растает лёд и ручьи потекут,
они днём и ночью к реке бегут.
Ночью сосульки мороз создаёт,
солнышко их с утречка сосёт.