"Гаврііліада" (з О. Пушкіна /уривок/)
Ти чула, як все сталося незвично?
Два яблука, на гілці, мали хист
(Щасливий знак любові; поетично...),
Відкрили їй неясну мрію, зміст...
Прокинулось бажання поетично :
"Відчуть" свою красу, свою мету
І млість зірок ємоцій, серця щем,
І юного Адама наготу!
Я бачив їх! Любові тіл науки
Прекрасне таїнство побачив я:
У ліс глухий пішла "сім"я" моя.
Як їх блукали погляди, ще й руки...
Між милих ніг дівочих, молодий,
Дбайливий, нетямущий та німий,
Адам шукав у захваті шаленім,
Несамовитім... сповнений вогнем,
Блиск насолоди, джерело "до пенні"
Душею, тілом вабив... білим днем...
Так, не жахаючись від Бога гніву!
Див полум"я... - Адам частує Єву..,
Яка вустами, чарами, як пава,
Цілунками йому відповідала,
В сльозах любові першої лежала
Під пальмами.., — бо юна, теж... - Земля,
Коханців кольорами вкрила... вдало.