ДЕ РОКИТИ ГНУЧКІ ПО ВЕСНІ ЗАЦВІЛИ

ДЕ РОКИТИ ГНУЧКІ ПО ВЕСНІ ЗАЦВІЛИ
Не блукайте вночі, ні в полях, ні у лісі,
Де рокити гнучкі по весні зацвіли.
Зграї чорних птахів поселилися в стрісі,
За зеленим кущем вороги залягли.
 
Біля хат вдень співали пісні наречені,
У садах мальовничих збирали квітки.
Гуртувались сини молоді під знамена
Командирів своїх, як колись козаки.
 
То нащадки бійців що зростали в стременах,
Шаблі гострі з собою й пістолі везли.
Коні їх вороні скрізь були на теренах,
Куди оком не глянь, незалежній землі.
 
Вільний дух не давав їх старшинам покою,
Що в Холоднім Яру змову чорну плели.
На вози наказали всім сісти без зброї,
Душі вільні в кого непокірні були.
 
Не послухали ті молоді козаченьки
Відчуття матерів, ні благання жінок.
В пастку йшли уночі, хоч кричали біленькі
Зграї мудрих птахів над гніздечком діток.
 
І злетілись до хат на світанку лелеки
Сповістити матусь, — не чекати синів.
Світлі душі бійців в височіні далеко,
Перевтілив їх Бог у своїх соколів...
 
Nikvoron 06.08.2020