ХОРТИЦЯ

ХОРТИЦЯ
Острів Хортиця на Дніпрі — колиска українського козацтва
14 жовтня в Україні відзначатимуть не тільки День захисника України і Покрови Пресвятої Богородиці, а й день українського козацтва. Захисники української цілісності та ідеї, запорізькі козаки назавжди увійшли в історію нашої країни. Про них складають легенди, їх наслідують і поважають. І ми, як нащадки войовничих і волелюбних воїнів, мусимо віддати належне тим, хто бився за незалежність України в далекому минулому.
 
Спів лунає кобзарів усюди,
Крізь століття дивлячись на нас,
Сиві старці промовляють, — люди,
Ради Бога, не марнуйте час...
 
Не втрачайте символ волі й роду,
Не затріть історії сліди.
Козаки тримали оборону
У найважчі для життя віки.
 
Пам'ять поколінь живе у серці
Щирих українців та піснях.
Віри української не стерти,
Доки не панує в людях страх.
 
Хоч і пхне рогами Бик пихатий,
Манить срібним дзвоном гаманців.
Не вклоняйтеся грошам проклятим,
Позбувайтесь «Золотих Тельців».
 
Віра й співи про любов до жінці
Знов відродять велич козаків,
Що волають, — любі українці,
Не потрапте у глибокий рів.
 
Голоси чужинців, наче зілля,
Поступово клонять Віру в сон.
Кінь Троянській марить на подвір'ї, —
Щоб запанував грошей закон.
 
Символи не можна продавати,
Це останні Віри рубежі.
Коли двері всі повідчиняти,
Навкруги почнуться грабежі.
 
Посідають чорні хижі птиці,
На основи Віри і стовпи,
Та з верхівки дивлячись у вічі,
Побажають помістити в сни.
 
Просинайся, Ненька Україна!
На Свободи символ посягли.
Подихи почувши землі вільній,
Козаків фортецю захисти...
 
Nikvoron