Василе Войкулеску_Надпись (пер. с румынского)

Vasile Voiculescu / Василе Войкулеску (1884—1963)
 
Inscripţie
 
Drumurile pe cari nu le umblăm,
drumurile ce rămân în noi,
ne duc şi ele, fără număr, undeva.
Cuvintele pe care nu le rostim,
cuvintele ce rămân în noi,
descoperă şi ele, fără de margini, făptura.
Luptele ce nu le dăm,
luptele ce rămân în noi,
ne lărgesc şi ele în taină patria.
Sămânţa pe care n-o dăruim,
sămânţa ce rămâne în noi,
multiplică şi ea fără capăt viaţa.
Moartea de care nu murim,
moartea ce rămâne în noi,
ne adânceşte şi ea tăcerea.
Şi pretutindeni prin toate
îşi pune temei poezia.
 
Надпись
 
Неисхоженные дороги
остаются путями в нас,
и влекут нас куда-то вдаль.
Непромолвленные глаголы
остаются словами в нас,
открывая бескрайний труд.
Неначавшиеся сраженья
остаются боями в нас,
расширяя Отчизны миф.
Неподаренное зачатье
остается ростками в нас,
сотворяя бессмертной жизнь.
Неизведанная кончина
остается могилой в нас,
углубляя молчанья мглу.
Так везде и во всём и всех
созидают себя стихи.
 
21.11.2019