Никифор Крайник, Песнь о Чаше (пер. с румынского)

Вот сжаты серпом
колосья на ниве, –
в снопы перевиты,
на солнце блестят…
Дедуля и папа
довольно глядят.
В соломенном жниве
проборы густые –
что у Христа борода.
 
Вот хлеб бронзовеет
в нарядной печи –
крестом осенён.
И сладость его,
теплым паром плывя,
вновь потчует дом.
И мама с бабусей
на ярком убрусе
несут каравай что Христа.
 
Вот чашу вкушать
и крестную жертву.
О, Божия Мать,
Насыть меня верой!
Пшеницей в колосьях
Вином в спелых гроздьях,
Ты есть всё во всем,
и Тобой всё живёт,
как хлебом – весь мой народ.
 
А вот – виноградник!
Бабуля и мама,
мне грозди сорвав,
поведали прямо,
что капельки муста
из выжатых ягод
похожи на слезы,
пролитые мамой
в намоленном храме.
 
Затем урожай
винограда в давильне
дедуля и папа,
как будто играя,
трамбуют с молитвой.
И словно из раны
кровавой сочится –
из сердца Христова –
вино жизни новой.
 
Вот чашу испить
и крестную жертву.
О, Велий Господь,
Умножь мою веру!
Пшеницей в колосьях
Вином в спелых гроздьях,
Ты есть всё во всем,
и Тобой всё живёт,
как чашей – весь мой народ.
 
Лозою увита
и хлебом богата,
земля эта – рай,
Христос, – нам отрада!
На грозди взгляни,
на колосья призри!
В хлебах преломляйся,
вином источайся,
Ты – вечная наша жизнь.
 
13.08.2019.
 
 
Nichifor Crainic (1889-1972)
Cantecul potirului
 
Când holda taiata de seceri fu gata
Bunicul si tata
Lasara o chita de spice în picioare
Legand-o cucernic cu fir de cicoare;
Iar spicele-n soare sclipeau matasos
Sa-nchipuie barba lui Domnu Cristos.
 
Când painea-n cuptor semana cu arama,
Bunica si mama
Scotand-o sfielnic cu semnele crucii,
Purtau parca moaste cinstite si lucii
Ca painea, dand abur cu dulce miros,
Parea ca e barba lui Domnu Cristos.
 
Si iata potirul la gura te-aduce,
Iisuse Cristoase, tu jertfa pe cruce,
Hraneste-ma mama de sfant Dumnezeu.
Ca bobul în spice si mustu-n ciorchine
Esti totul în toate si toate prin tine,
Tu painea de-a pururi a neamului meu.
 
Din coarda de vita ce-nfasura crama
Bunica si mama
Mi-au rupt un ciorchine, spunandu-mi povestea;
Copile, graira, broboanele-acestea
Sunt lacrimi de mama varsate prinos
La casnele Domnului nostru Cristos.
 
Apoi, când culesul de struguri fu gata,
Bunicul si tata
In joc de calcaie jucand nestemate
Ce lasa ca rana siroaie-nspumate,
Copile, graira, e must sangeros
Din inima Domnului nostru Cristos.
 
Si iata potirul la gura te-aduce,
Iisuse Cristoase, Tu jertfa pe cruce;
Adapa-ma, seva de sfant Dumnezeu.
Ca bobul în spice si mustu-n ciorchine
Esti totul în toate si toate prin tine,
Tu, vinul de-a pururi al neamului meu.
 
Podgorii bogate si lanuri manoase,
Pamantul acesta, Iisuse Cristoase,
E raiul în care ne-a vrut Dumnezeu.
Priveste-te-n vie si vezi-te-n grane
Si sangera-n struguri si frange-te-n paine,
Tu, viata de-a pururi a neamului meu.