Беларуская матэматыка.

Беларуская матэматыка.
Мы ўсе навУчаны,
са школы,
валодаць лічбамі так-сяк.
Хапала гэтага дакОлі
сямейны ўладкаваць “абчак”.
Разложыш грошыкі –
к паперачцы паперку:
за газ,
за хату,
за святло,
за тэлефон...
І заставалась шчэ:
каб прыкупіць штаны,
каўбаскі
з паўлітэркай,
і на далЯры –
“заначкай” палажыць ў схарон.
Таго-сяго хапала:
ў помач дочцы,
унучцы - “ноутбук”,
унуку – лісапед.
І шчэ хапала,
“между прочым”,
на мОгілкі адкладаваць,
сабе.
 
Так і цягнуўся слаўна век.
Было нямнога,
ды й – нямала.
Бо на жыццё усёж хапала,
калі ты - проста чалавек.
Тут – напрацуеш,
падхаўтурыш там,
багаценька...
Сплюсуеш – і ў вусы ня дуеш.
Карысная навука – матэматыка!
А зараз нешта ўсё “ня так”…
 
І грошай лацьві выдаецца...
Але, складеш, адымеш...
І у кішэнях – пустата...
Куды дзяецца?
Працуеш болей,
дзьве, ці тры хаўтуры!
Падлічыш свой зарОбак загадя,
а адымаеш...
Маць тваю!
Усё зграбае шурык!
...і супчык варыш - “на касцях”...
 
Ня сходзяцца “навучныя” разлІкі,
бо, болей, чым зарОблена, затраты...
І ТУТачкі ўблытАўся майстра крадзяжу!
За што ні возьмецца, лайдак – “эканаміст-палітык”,
адразу справа гэтая - ў заднІцы!
Гляжу -
нікчэмнаю зрабіў навуку, нават,
Матэматыку...
*+*
(валодаць – владеть; лічбами – цифрами; хапала – хватало;
гэтага – этого; даколі – до сей поры; уладкаваць – упорядочить, распределить; “абчак”–“общак”; паперачка– бумажечка; шчэ– ещё;
лісапет (жаргон) – велосипед; лацьві – приятное количество;
падлічыш – подсчитаешь; заробак – заработок; разлікі – расчёты;
здаецца – кажется; ўблытаўся - вмешался; крадзяжу - воровства;
заднІца - жопа).