РЕДЬЯРД КІПЛІНГ

Якщо спокійний ти, й не в паніці-нестямі,
коли втрачають голови усі навкруг,
якщо собі лишився вірний, попри плями,
коли тобі не вірить твій найкращий друг,
якщо чекати вмієш ти без хвилювання,
брехнею на брехню відповідати не будеш,
не станеш злим, мішенню ставши зловживання,
але й святим себе ти не назвеш,
якщо своєю володієш страстю,
а не тебе пригнічує вона,
і будеш ти твердий в удачі і в нещасті,
яким, у дійсності, ціна одна,
коли готовий ти, що слово
твоє у пастку перетворює шахрай-хитрун,
й, зазнавши катастрофи, можеш знову
без сил колишніх відновити власний труд,
і якщо здатний ти усе, що стало
для тебе звичним, викласти на стіл,
програти все й почати все зухвало
спочатку, не шкодуючи останніх сил,
і якщо можеш серце, нерви, тіло
примусити у спеку й холоди,
коли давно у грудях пусто, все згоріло,
і тільки воля каже, – «Йди!»
Старайся бути в натовпі собою,
при королі зв'язок з народом берегти,
і, думку поважаючи усяку, не кивати головою
перед плітками, і хотіти все, і все змогти.
Наповни змістом кожну мить безцінну,
секунд, годин, років незримий біг побачити зумій, -
тоді весь світ ти приймеш в володіння.
Тоді ти будеш називатися – Людина, – сину мій!