Тишина

SILENCE
by Billy Collins
 
Now it is time to say what you have to say.
The room is quiet.
The whirring fan has been unplugged,
and the girl who was tapping
a pencil on her desktop has been removed.
 
So tell us what is on your mind.
We want to hear the sound of your foliage,
the unraveling of your tool kit,
your songs of loneliness,
your songs of hurt.
 
The trains are motionless on the tracks,
the ships are at rest in the harbor.
The dogs are cocking their heads
and the gods are peering down from their balloons.
The town is hushed,
 
and everyone here has a copy.
So tell us about your parents—
your father behind the steering wheel,
your cruel mother at the sink.
Let's hear about all the clouds you saw, all the trees.
 
Read the poem you brought with you tonight.
The ocean has stopped sloshing around,
and even Beethoven
is sitting up in his deathbed,
his cold hearing horn inserted in one ear.
 
_______________
 
Тишина
 
Самое время сказать то, что должен ты,
Ведь комната спокойна и тиха,
И вентилятра замерли винты,
И девушка, что рядом рисовала
Свой шумный утащила карандаш.
 
Мой друг, скажи, о чем ты так молчишь,
Дай нам услышать шум твоей листвы.
Сегодня для тебя сомкнулась тишь,
Пусть боль твоя подаст нам верный голос,
Сегодня пусть обида говорит.
 
В безмолвии этом стоят на путях поезда,
В гаванях дремлют могучие корабли,
Собаки прислушались к ветру, внимая твой глас,
И боги все видят закатом и ликом зари.
Город стих. Говори.
 
Мы все, как один, готовы тебя послушать.
Расскажи про семью свою. Знать мы хотим об этом.
Расскажи про отца, что всегда уезжал из дома,
Про строгую мать у плиты. Это так знакомо…
Расскажи нам про то, что ты думаешь. Всё молчит.
 
Поведай, с чем пришел ты в этот вечер.
Бушующий океан вдруг стал покоен,
Бетховена уж смерть целует в плечи,
Но он, сготовив хладный свой рожок,
Тебе внимает, друг мой. Говори.