Манкурт
Скажи, манкурте, де твій юрт?
Де кінь, отара, де свобода?
Куди думок подівся гурт,
В очах де взялась прохолода?
Де меч, дружина, діти де?
Могили пращурів великих?
Чом кров у жилах не гуде,
Мов табуни тарпанів диких?
Та схаменись, минає вік!
Згадай про світ, про гідність, віру!
Мовчить… і сонячний батіг
Товче людську подобу звіра.