ПАВУК І МУХА

Байка
 
Смяялася аднойчы з павука
Малая надакучлівая муха:
– Ты павуцінне ўеш на скразняках,
Глядзі, а то засцюдзіш сабе вуха.
Як пойдзе дождж, прамокнеш, далібог,
Не адарвеш ад павуціння ног…
Стары павук хоць меў сказаць што мусе,
Але маўчаў. І вус круціў на вусе.
 
– Дык ты ж глухі! – ўшчувала яго муха –
Скажу радні – вось будзе весялуха!
І паляцела ўдалеч гэтак хутка,
Нібы яе ніхто не бачыў тутка.
Павук тым часам мазгаваў сам-насам:
– Мне трэба сетку хуценька плясці:
Праз дзень-другі пачнуць сады цвісці
І загудуць чмялі гуллівым басам.
 
Нашто на іх мне сетку расстаўляць?
Мне тых чмялёў у сетцы не ўтрымаць.
А мухам?.. Вось каму задам я працы!
Яны ў мяне станцуюць дружна танцы.
Пабачым, хто глухі, а хто са слыхам...
Чакаў павук тых мух – сядзеў, не дыхаў.
– Глядзіце! – пракрычала весялуха,
Што ўчора раззлавала павука:
 
– Сканаў бядак, а каб мяне паслухаў,
То не памёр на гэтых скразняках...
І так ад думкі гэтае ўспацела,
Што прама ў павуцінне заляцела.
Ёсць баек шмат пра муху і катлету,
Ды ні адной няма пра павука.
Калі б ён сам паслухаў споведзь гэту –
То ў гамаку ад шчасця заскакаў.
 
Я для сябе зрабіў адну выснову:
Перш чым сказаць, абдумай тройчы словы.
 
2002