Вольноплывец.

Вольноплывец.
Са  зборніка  "Гішторыі  дзеда  Алега".
 
Пайшоў  на  рэчку.
Думаў – нацягаю  ракаў…
Гляжу, з  далЕчы
мужык  сплывае,
кверху  сракай…
 
Плыве  ў  штыблетах,
спінжаке   
і  портках…
Грабе  рукамі, як  умелец…
А  я  ўжо  думаў,
што  ён – мёртвы…
Што – тапЕлец…
 
Падплыў  паблІжай,
ткнуўся  ў  бераг  носам…
Рака  яго  калыша,
на  хвалях  гойсае…
 
Спытаўся  у  мяне  ён
цыгарэтку,
бо  прытаміўся,
хоча  адпачыць.
Тарашчу  вочы  я  на  дзіва  гэта…
І  трэба жа  такое  адмачыць !
 
Купаецца, сцярвец,
ў  адзенні…
То, можа  ён – антынудыст,
ну  той, што  голым – анідзЕ ?
Ці  ў  госці  да  каго
кірУе  ўніз ?
Але, чаплЯцца  да  людзей  ў  вадзе –
дык  я ж, не  беларускі  КэДэБіст…
 
Дзялюся  з  "вадзяным"  я  цыгарэткай,
дымлю,
ды й  на  яго  дзіўлюсь…
Калі  на  вёсцы  раскажу  пра  гэткае,
дык  не павераць,
засмяюць…
 
Раскачагарыў  цыгарэтку  у  маўчанні,
перавярнуўся  у  вадзе  наадварот,
ды  і  паплыў  далей,
дымок  пушчаючы,
ну, чыста  аднатрубны  параход…
 
Паломнік, мабыць…
У  Іерусалім…
Ці, ў  Мекку…
Кудысьці ж  надыць 
чалавеку…
 
Адкуль  плыве…
Куды  паплыў…
Цікава…
Але, цяпер  ужо – ня  зведаць…
Так  і  не  спытаў  яго…
Разява…
І  сумны,
пацягнуўся  я  да  хаты,
снедаць…
 
Паеў  за  снеданнем  гарачанькай  яечні,
з  патэльні  падабраў  астаткі
лустай  хлеба…
А  з  думак  не  зыходзе  той  мужык –
які  плыве  па  рэчцы,быццам  воблака  па  небу…
Не  з  нейкай  мэтай…
Проста – вольнаплывец…
Не – ў  Іерусалім…
Не – ў  Мекку…
Плыве  кудысьці  сам  сабе…
Шчаслівец…
*+*
15 ліпеня 2013г.
**( з  далЕчы - издалека; срака – жопа,задница;
пОрткі - штаны ; тапелец - утопленник;  адпачыць - отдохнуть; адзенне - одежда ; КэДэБіст - КэГэБист; кудысьці ж  надыць – куда-то надо; цікава – интересно; цяпер – сейчас;  ня  зведаць – не узнать;  не  спытаў –
не спросил ; сумны - грустный; снедаць – завтракать; яечня – яичница; патэльня – сковорода; быццам – будто; мэта – цель; кудысьці – куда-то).