Воля або...

Свобода дійсно кожному потрібна,
Неначе кисень усьому живому.
І лиш людина, зовсім духом бідна,
Надасть якомусь панові чужому,
Можливість панувати в себе вдома!..
 
Мені свобода також необхідна
І ви з кайданами не йдіть до мене,
Бо я, без волі отієї рідной,
Як кінь без степу, як актор без сцени;
Я як Париж величний без своєї Сени!..
 
Без волі не мине
Одвічна тьма,
Без волі вже й мене,
Й тебе нема...