ЗА ЩО?..

ЗА ЩО?..
 
За що вмирають українці,
За що у пломені горять,
За що у своїм юнім віці
Серця і душі їх щемлять?
 
Чому, скажи, Отець небесний
Горить вогонь серед братів
Страшний, огидний, лиховісний,
У білих батьківських хатів.
 
Навіщо долям їх страждання,
За що іде повзуча смерть?..
Війни страшенні злодіяння,
Звірина людянська розсердь.
 
Ой, Боже наш, рятуй країну,
Синів і доньок, матерів.
Усю, на жаль, грішну родину
Від куль, злоби та й упирів.
 
Ой, дай на Землю Боже промінь
Яскравий, сонячний з небес.
Надай усім, благаю, прозрінь
З найкращим видихом словес.
 
Хай вони сім’ям оголосять,
Щоб жах в минуле відійшов
Та й в Україні мир утворять,
Щоб не лилась ніколи кров.
 
 
20.02.2014
 
*НАВІСНИЙ – ненависний, огидний, шалений, дикий, божевільний.
*УПИР – міфологічний образ у фольклорі європейських народів: мрець, який нібито виходить з могили, щоб смоктати кров живих людей.