Дорога к Лесе (на украинском языке)
Аудиозапись
25 февраля - день рождения поэтессы Леси УКРАИНКИ (1871)
***
Пам'яті моєї мами...
***
У днину сніжно-кольорову
слідами сонячних коліс
піду до Лесі на розмову
у срібний ліс... У вічний ліс...
Там пурпурові горобини
квітчає інею габа,
там колисає сон і нині,
схилившись, Мавчина верба.
Сховавши в серці гадки-мрії,
згубившись в Вічності на мить,
у пісні білої завії
там Мавка спить... Там Мавка спить...
Де розсипає сонце скалки
із берестяного коша,
збагну: в волинської русалки
одна із Лесею душа.
У ній злилися воєдино
крицева міць — і ніжний цвіт.
Вона жива, жива і нині
і буде жити сотні літ.
Коли ж бо провесінь розбудить
і вічний ряст, і сон-траву,
піде ота душа між люди,
зорю щоб запалить нову.
...А вдома вірш мені насниться,
струна задзвонить молода...
Я знаю: в Лесиній криниці
ясна не вичахне вода.