чи то Рим чи то Мир чи вся куля земна

чи то Рим чи то Мир чи вся куля земна
У бетонній шкарупі одвічного міста
не побачиш, як квітка цвіте межі плит,
замість пісні печалі з під рук піаніста,
тільки брязкіт по бруку сталевих копит.
Перемелює місто людину, як жорно.
Навіть зникли провісники зим снігурі.
В цьому зашморгу дихати пилом потворно.
Лиш свою відбирають лихву дзигарі.
І невігласи геть захопили все місто.
Де каштани буяли росте хмарочос,
де співали і грали музики троїсті,
незліченних афіш невідмовний гіпноз.
Я хочу запитати, як пензель допише,
хоч у першого ліпшого, може він зна,
про яке саме місто ведеться у вірші,
чи то Рим, чи Пекін, чи вся куля земна.
 
світлина: Вулиця Лютеранська в Києві, на гору до Золотих воріт
підіймається ущелина попід деревами – вул. Прорізна.
 
Малюнок 1853 року.