Щоденник війни. Повернення

Щоденник війни. Повернення
Щоденник війни. Повернення
 
 
Я вчора жив. Я дихав, мріяв. Я жадав
кохання простору, тебе і моря.
Пирнаючи в любов, як в жерловину лав,
не знав, як може поглинати горе.
 
Сьогодні я в полоні. Я в аду. Я всі
миттєвості життя переживаю знову.
Лише шість звуків називають "голосні".
Для всіх незгідних тут дзвенять лише закови.
 
Підвал. Зі мною пам'ять і худий павук.
Я згадую тебе і пляж і шторм на морі.
Із павутуни новина, що медведчук
під вартою і обмін вже напоготові.
 
Прощай Оленівка. Прощай названий брат,
мені рідніший по на смерть пролитій крові.
Ти знаєш. Я помщусь хоч раз, але стократ,
лиш тільки очі я побачу волошкові.
 
світлина: Микола Ярошенко. Голова ув'язненого, етюд. 1878