Квартальний звіт (оптимістична елегія)

Як зрозуміти, що країна в кризі?
Всі кудись поспішають, посмішками не діляться,
Замикають миттєво двері, шукаючи зрадників серед своїх.
 
Не дають навіть книгу почитати без демонстрації документів,
Довідок, посвідчень,
 
Вимагають абсолютної вірності
Відносно чесним людям,
 
А також віри в Того, Чиє існування важко довести.
 
Якщо ти матеріаліст - тобі не видають реактивів та ускладнюють написання формул,
Якщо ти романтик - то ти до біса емоційний, а тому ненадійний та незграбний.
Якщо ти ідеалістичний прагматик, то підозра вже подвійна, адже прогрес - це й нові види зброї,
А ми нібито мали колись позаблоковий статус.
 
Якщо країна розвивається швидше, ніж ти прогнозуєш,
То й любов до неї має виливатися
Потоками од та фанфарами гімнів,
 
Між тим не політика, а екологія визначає
Якість харчування та одягу твоїх дітей.
Як пояснити гостю з Фінляндії,
Що у нас тут формули алергенів приховують від досвідчених споживачів так,
Як нібито вони прирівняні до бойових комплектів
Високоточної робототехніки?
 
Ти не хочеш говорити про все це в таксі,
Бо можуть попросити подвійний тариф,
Із перукаркою, бо може "випадково" спалити декілька пасом твого волосся,
У крамниці - бо й тут обрахують або скажуть, що ти щось поцупив,
Та навіть у барі ти не можеш про це говорити,
Бо ти не любиш алкоголь,
Твоя пристрасть до діджейських сетів та вивчення поведінки бентежної молоді
Знову веде тебе до барів та клубів,
Де ти вдивляєшся в обличчя,
Шукаючи в цих жевжиках та кралях
Формулу геніальності
І час від часу знаходиш її,
Тож люди й дійсно
Самі в собі розчиняються,
Випаровуються зі своїх квартир,
Покидають свої міста,
Допоки не пізно щось змінити,
І ти читаєш морським хвилям
Квартальний звіт.
 
Морські хвилі в тебе все ще вірять...