Анджей Валигурский Проблема Радзивилла

Был удивлен
В княжеском замке
Сам Радзивилл
Пане-Коханку
Видимо утром
Моясь под краном
Понял внезапно
Стал только паном
Тут уже медик
Смотрит тоскливо
Дал трав пакетик
Нужно пить с пивом
Лучше не стало
Щупал ладошкой
Из мух отвары
Спать только с кошкой
Вызван раввин
Так лечение продолжил -
Стар карабин
Он стрелять и не должен
Под одеялом
Делай уловки
Чтобы стреляло
И без винтовки
Князь ему бросил
Несколько злотых
Переключился
На анекдоты
Тут всем известно
Старая схема
Много болтаешь
Значит - проблема
С ней по соседству
Проблема иная
Слушать раввина
Идея плохая.
 
 
KŁOPOTY RADZIWIŁŁA
 
Bardzo się zdziwił
Na swoim zamku
Ksążę Radziwiłł
"Panie Kochanku".
Stojąc pod kranem
Stwierdził był rankiem
Że wciąż jest Panem,
Lecz nie Kochankiem......
Przyszedł medykus,
Zbadał troskliwie,
Zapisał fikus
Moczony w piwie.
Gdy ten nie pomógł -
Zapisał potem
Wywar ze stonóg
I spanie z kotem.
Przybył też rabin,
Rady udzielił:
- każden karabin
Kiedyś nie strzeli.
Użyj pan sztuczek,
Bądź pan ten pucer,
Żeby był huczek,
Choć pusty sztucer!
Książę mu rzucił
Czerwony złoty
I się przerzucił
Na andegdoty!
Tkwi tu zasada
Nader prawdziwa:
Kto dużo gada,
Ten coś ukrywa!
Obok wychodzi
Zasada inna:
Nigdy nie szkodzi
Spytać rabina!