Тайната на скултора

 
Тайната на скулптора
 
По лицето ти, сякаш скулптор изрязал,
бръчици малки, с вълшебно длето.
Където животът сърцето белязал,
по пътя от болка до силна любов.
 
И скулпторът тръгнал по тези пътеки,
спъвал се в камък, вървял по ръба.
И стигнал до там, където не всеки
е стигал, до твоята чиста и нежна душа.
 
Щом я погледнал, безумно се влюбил,
забравил за буря, вятър и мраз.
Целунал те и длетото изгубил,
ти си любима, а скулпторът аз.
 
Явор Перфанов
11.09.2019 г.
 
Тайн скульптора
 
Волшебный скульптор на лице твоем
вытачивал все линии, детали.
Как будто он прошел с тобой вдвоем
весь сердца путь и чувств глубоких дали.
 
Он шел по тропам боли и любви,
он спотыкался или шел по краю.
Хотел дойти до тайника души,
где мысли чистые и нежные летают.
 
И он увидел лик совсем иначе,
влюбленный позабыл про лед и шторм.
Талантом скульптора твой поцелуй оплачен:
я скульптор твой – разгадка тайны в том.
 
Превод: Светлана Гордеева