Василю Стусу

Тортури і тюрми, кайдани і грати -
Не треба, не треба в ці іграшки грати.
 
Навіщо ця влада, навіщо ця сила,
Коли тільки воля кохана і мила?
 
Коли тільки тіло старіє в неволі,
Страждає, нудьгує і плаче від болю.
 
А душу ж крилату кайдани і грати
Не в змозі зневолить, не в силі зламати!
 
Кати не досягнуть своєї мети.
Є сила у духа - безсилі кати!