…Я зноў у дарогу шагнуў як заўжды...

…Я зноў у дарогу шагнуў як заўжды...
Я зноў у дарогу шагнуў як заўжды.
Дайшоўшы да логу іду без вады.
А думкі адкрылі мне сэрца сваё.
Вось бачу хаціну, людзей і жніўё.
 
I чую як хтосьці мне кажа: «Дурны.
Спакой на пагосце ў пакоях труны.
Жадаеш успомнiць, дзе дом твой стаяў –
Жыццё, як аповесць твая, ці мая.
 
І што ты спрабуеш увесь час зразумець?
Як стукну, то будзеш ад болю равець.
Калісьці гулялі ў вайну ці ў футбол.
Якую ўзгадалі цану мы за гол»...
 
Хацеў бы вярнуцца ў дзяцінства сваё
Ды ногі не гнуцца і джаліць галлё.
На колькі кахання хапіла ў жыцці?
Дзе шлях той, якім лепей далей ісці?
 
Я крочу, хрышчуся, як колас адзін.
Вось цемра знікае ў палоне ўспамін.
Хто ведае гэта, той дом свой знайшоў
…I кажа кабета: «Садзіся за стол»…
 
17.11.2019
 
Я снова в дорогу шагнул как всегда.
У самого лога пропала вода.
А мысли открыли мне сердце своё
Я хижину вижу, людей и жнивьё.
 
И слышу, как кто-то мне шепчет: «Дурной,
Покой на погосте, там сон не земной.
Ты лучше бы вспомнил, где дом твой стоял,
Ведь жизнь, словно повесть. Твоя ли? Моя?
 
Чего тебе надо? Что хочешь понять?
Вот стукну об землю и будешь стонать.
Когда-то играли в войну и в футбол,
И что загадали с друзьями за гол"»…
 
Хотел бы вернуться я в детство опять,
Да ноги не гнутся и трудно дышать.
А сколько любимых в душе сохранил?
Как много забыто средь старых могил…
 
Иду и крещусь я, как колос один.
Уже просветлело, но столько седин!
Я понял всё это и к дому пришёл,
И слышится голос: «Садись же за стол»…
 
20.11.2019