#inktober і Ніна

#inktober і Ніна
"А ви знаєте, що таке #inktober, Наталіє Миколаївно? Ні? Так це ж цікава така штука! Кожен день у жовтні ти малюєш за заданим інтернет - списком разом з такими ж "трошки схибленими" художниками, спілкуєшся-сперечаєшся у групі #іnktober (від October) чи то у Фейсбуці, чи то в Інстаграмі... ну, дуууже мотивує оцей флешмоб! А далі що? А далі - #penсilvember у Листопаді (від November))) Хіба можна зупинитися, коли твориш свою власну казку, історію... Та що вже там - книгу!?"
Так ми разом з Ніною Печерицею стартували у жовтні зі своїми щоденними замальовками. Але, спостерігаючи за Ніною, я відчувала, що це вже не просто новий рівень її навичок, а й занурення у дійсність, інше художнє бачення речей - глибше світосприйняття, справжній арт-стиль, креативні ідеї і складний, точний графічний розбір при створенні ілюстрації.Готова, якісна книжкова графіка... А епоха геніальних ілюстраторів книги, на жаль, минає. З домашніх бібліотек зникають книжки з чорно-білими ілюстраціями Калиновського, Кокоріна, Конашевича, Кускова, Мітуріча, Траугот і багатьох інших... Книги з чорно-білими ілюстраціями сьогодні не в ціні. Або не в моді. Або підміняються так званим "креативними дизайнерськими". Мистецтво книги (особливо дитячої книги) назагал перетворилося на такий собі "Діснейленд": споживачеві і видавцеві потрібні красиві або "шлягерні" книжки... А що таке гарна ілюстрація? Саме з неї починається наше дитяче знайомство з книгою, саме вона закликає нас прочитати перші букви, саме той художник, чиє мистецтво геніально, з першого штриха, що вкарбувався у дитячу пам'ять, навчає нас любити книгу взагалі. Здається мені, що правильні книжки читала-гортала Ніна у дитинстві! Фантазії її творів глибокі і з підтекстом. Дивлячись на них, розумієш багатомірність світу художника і радієш, що здатен сам зрозуміти ідею майстра-графіка... Серія графіки зачаровує кожною сторінкою, кожною мініатюрою. Мені особисто здається, що це мрія художника, коли ілюстрація самоцінна, а текст тільки делікатно доповнює ...Тут саме так. Щось неймовірне, таємниче, образи кличуть писати твір за ілюстрацією, а не навпаки!
Трохи про Ніну: захоплений творчістю арт-клубівець, що вірить, що"душа зростає" з кожним кроком у мистецтві; далі - художня школа номер 5, і наука стареньких вже її вчителів, що навчали у свій час і мене, Нінину вчительку малювання, конкурси, олімпіади... І ось нарешті - персональна виставка. Щасти тобі на творчому шляху, Ніно!