Чом ти лежиш, хорунжий?

Чом ти лежиш, хорунжий?
Чом ти лежиш, хорунжий?
Прапор і шабля де?
Ти ще потрібний дуже,
Тебе дружина жде,
Тебе чекають коні,
Тебе чекає син,
Вишні в садку червоні,
І у степу полин,
Сонце на виднокраї,
І веселковий рай,
Темрява хай тікає,
То ж не лежи, вставай!
Тиша… Немає руху.
Взята душа в полон.
Тільки літають духи
В образах злих ворон.
 
 
Ілюстрація - картина Сергія Васильківського "Козак в степу. Тривожні ознаки" (1905 р.)