ЗОЛОТОЙ ПТЕНЕЦ ВИТАЛИЙ КОРОТИЧ

ЗОЛОТОЙ ПТЕНЕЦ ВИТАЛИЙ КОРОТИЧ
Стобарвно, стозначно, стозвуко,
Мов присуд, що не промине,
Як втома, як спомин, як мука,
Слова обiймають мене.
Проходять, як пiт по обличчю,
Як зблиск в непрозорiй пiтьмi...
Я вiршiв давно вже не кличу,
Та вiршi приходять самi.
Не хочуть мене полишати,
Як марево в лiтнiм степу,
Немов нетерплячi пташата,
Що дзьобами б’ють в шкарлупу.
Я зовсiм нiчого не знаю,
Чому в мої буднi та сни
З якогось незнаного краю
Всевладно приходять вони.
Коли ж недолугi поети
Потоптують душу живу,
Коли неспроможнiсть до злету
Безкрилить людей i пташву,
Коли переламано крила
В метелика, чайки й орла,
I тихо вмирають вiтрила
На яхтi, що не вiдпливла,
Як вибух, розлам, потрясiння
В безкрилiй добi лихолiть
Приходять рядки, як спасiння,
Чи вipa в майбутнiй полiт.
Душа оживе й порадiє
Воскреслому сяєву дня,
I дзьобиком стукне надiя,
Немов золоте пташеня.
 
 
Мой перевод:
Стоцветно, стозначно, стозвуко,
Навечно судом обвиня,
Усталостью, памятью, мукой
Слова обнимают меня…
Стекают испариной с тела
И слепят во мраке грозой.
Стихи не зову! Они смело
Приходят, ведут за собой…
От них невозможно спастись, как
От зноя в степи беглецам,
Спешат, как уставшая птица
К стучащим в скорлупке птенцам.
Совсем ничего не пойму я,
Зачем в мои будни и сны,
Стихи, надо мной торжествуя,
Из тайной летят стороны.
Когда утомленную душу
Растопчут пииты - глупцы,
Способность к полету разрушат
От сломанных крыльев рубцы ,
Бескрылые бабочки, птицы
Не смогут парить в небесах,
У яхты, что плыть не стремится,
Умрут от тоски паруса,
Как взрыв, как разлом, сотрясение
В те черные тяжкие дни
Приходят стихи, как спасение,
И веру приносят они!…
Душа оживет и воскреснет
В сиянии дневного венца,
Скорлупка с надеждою треснет,
Под клювом златого птенца…