Космея (укр.)

Космея (укр.)
Біля охайних хат на Україні
Космеї - пишні й гарні, розцвіли –
Рожеві, пурпурові, жовті, білі…
Мене в думках в дитинство повели…
 
Та їх у нас інакше називали:
Висока бариня – таке дали ім’я!..
Чому її так люди величали? –
Можливо, за чарівне те вбрання,
 
Що тішило всім людям душу й очі?..
Любили за красу її жінки
Й на клумбах квіти сіяли охоче,
На свято Трійці з них плели вінки…
 
Вони мені багато нагадали:
Матусю, братиків моїх, сестриць…
Як ми в хатині тій тісній зростали,
Й чимало, милих для душі, дрібниць…
 
Біля чужого я стою обійстя…
Плин спогадів веселих і гірких…
Шумить акацій сумовито листя…
Космеї ніжні… - Сяючі зірки?!
 
25.07.12