Річенька, ріка- з гірки вилася (пісня)

Аудиозапись

Річенька, ріка- з гірки вилася,
Нічка темная з ранком билася,
Ой чом матінко,
Ой чом матінко
Ой чом матінко
Зажурилася?...
 
Зажурилася,та покрилася,
Наче білим снігом тай голівонька,
Тай схилилася
Тай схилилася
Та лице усе
Зостарілося...
 
Де твої сини- рідні дітоньки?
Начебто птахи- розлетілися
Хто куди у світ,
Чи повернуться,
Чи в неволі злій
Тай полишаться?
................
 
Ой ви три вітри, Ой ви три біди,
Віднесіть у край милий- вісточку,
До матусі в дім
Від сина її,
Що потрапив він
В лихо- бідоньку!...
 
Втрапив на біду, у страшний полон,
Козак молодий- втратив воленьку,
А старші брати
Згинули в січі,
Не дали йому
Світ покинути...
(Восстановлено в 2016)