Смарагд

Всі кажуть, що занадто романтичний,
 
Шукаю бо смарагд серед сміття…
 
Скляний камінчик був у мене звичний,
 
Та тріснув від буденного життя…
 
 
 
Я обрамляв його у золото старанно,
 
Хустинкою всі грані протирав,
 
От тільки було видно, що омана –
 
Цей камінець, хоч добре він блищав!
 
 
 
Я марно викарбовував там пробу,
 
Та виносив на світло камінець,
 
Але я зрозумів, що хибна спроба,
 
Дарма зробив із золота вінець.
 
 
 
Віднині не цікавили вже стрази,
 
Навіть коштовні, інші камінці,
 
І жодного не надихнули разу
 
Вони за ці нікчемні папірці!
 
 
 
Я жив собі, усі живуть так в світі,
 
Та цей смарагд в очах твоїх зустрів.
 
З цієї найщасливішої миті
 
Я сенс життя, на диво, зрозумів!