Конституционные Права кота.

Конституционные  Права  кота.
Сегодня, 15 марта, на Беларуси государственный Праздник –
День Конституции Республики Беларусь...
***
«Канстытуцыйныя Правы катА». Са зборніка "Гішторыі дзеда Алега".
 
Кот мой, з вечара,
надзьмуўся.
У куток залёг,
маўчыць.
Можа хворы мой катуся...
Думкі сьвербяць – як лячыць ?
 
Я яму – кіўбаскі,
"пальцам піханай",
валяр’яначкі – у сподачак...
Не панюхаў, нават,
вось жа ліха !
Точна – хворы мой каточак...
 
РаніцОй – ляжыць, гляжу я...
Бачыць гэта – не магу !
Я, кацяру – пад кашулю,
і – ў поліклініку, бягу !
 
Скрозь чаргу – да урача,
я, паціху, ціснуся.
А хтосьці, злева, закрычаў...
Справа – нехта піскнуў...
 
Калі б хто мяне – ў храбет...
Ці, па мордзе далі б мне...
Дык, не было такога, не-е-е...
Бо, усе тут – дахадзягі.
 
Таму, пралез я без "мацяры",
у кабінету,
да ўрачыхі,
і – з-за пазухі кацЯру,
цягну ёй,
на, вось, хворага – лячы !
 
Я жа – добра ёй знаёмы,
не па хворасці якой,
мы, суседзі, дом ля дому –
побач нашае жыццё.
 
Я жа, ёй у помач –
з бульбай зладзіць,
ці, там, дровы складаваць...
І яна, бывае зойдзе, ў хаце –
па-жаноччы папрыбраць...
 
А тУта, я – ката ў лячэнне...
Як ей гэта прынімаць ?
Ці, палаяць – ў навучэнне...
Ці, з старога – рагатаць...
 
Дык, я ж ня лезу, каб лячыцца.
Мне – ўжо хутка паміраць.
А для катоў – няма бальніцы...
То – з чаго ж тут выбіраць ?
 
Кот жа – мой таварыш жЫцця...
А Існасць, ён – не выбіраў...
Атрымальнік, можа быць ён,
Канстытуцыйных Чалавеччых Праў !
 
Суседка-ўрач ўздыхнула цяжка...
Дохтар, ён – для ўсіх урач...
Кажа: – Вылячу твайгО кацЯшку...
Цягнісь да хаты, і ня плач.
 
– А Канстытуцыя, сусЕд – паперкі...
Няма ў ёй месца –
ні катУ, ні Чалавеку.
– На Беларусі –
ёй можна,толькі зАдніцу падцерці...
І слязінка пацякла ў ўрача, з-пад века...
*+*
09 снежня 2013г.
**(у куток – в угол; хворы – болен; думкі – мысли;
спОдачак – блюдечко; нАват – даже; раніцОй – утром; бачыць – видеть;
пад кашулю – под рубашку; скрозь чаргу – сквозь очередь;
да урача – к врачу; побач – рядом; у помач – в помощь;
з бульбай зладзіць – с картошкой справиться(посадить, собрать);
палаяць – ў навучэнне – поругать – для "науки"; хутка – скоро;
таварыш жЫцця – товарищ,друг по жизни; Існасць – Сущность; атрымальнік – получатель; цяжка – тяжело; паперкі – бумажки;
падцЕрці - подтереть ).