бранець

бранець
Ні тут нема, ні в Леті супокою​.
Лише прадавній бій. Душа, палай,
доколи ти моя єдина зброя,
помежи тлустих ваб не заблукай.
Ні божого кута, ані причілка.
Лялькового будиночка - нема,
а є життя - хвостина понеділка.
Тобі пишу, а ти глухоніма.
А ти, душа моя, чи то не в дусі,
чи то свої закінчила торги.
І вогкий сніг не сніг, і я в розпуці,
невже душа знімає ланцюги.
 
світлина: Микола Ярошенко. Ув'язнений (бранець). 1878.