Сліпці

Сліпці
Майорить зоря вечірня,
відзеркалює шляхи
від ночів'я до ночів'я.
Степ і небо. Сліпаки.
На пониззі знову вітер
оминає осокір.
Загляни їм в очі, світе,
чорноті наперекір.
Най заглянеш - ужахнешся.
Дзвони серце відіб'є,
як побачиш у люстерці
відображення своє.
Скільки горя та недолі
в покалічених очах.
Скільки прагнення до волі.
Слід у слід їх не прочах.
Їм плести несамовито
колотнечу бездоріж
мандрувати страшним світом
не на дотик, босоніж.
 
світлина: Микола Ярошенко. Сліпці. 1879.