Белеет парус одинокий

Белеет парус одинокий
М.Ю.Лермонтов
Парус
 
Белеет парус одинокий
В тумане моря голубом!..
Что ищет он в стране далекой?
Что кинул он в краю родном?...
 
Играют волны — ветер свищет,
И мачта гнется и скрипит...
Увы! Он счастия не ищет
И не от счастия бежит!
 
Под ним струя светлей лазури,
Над ним луч солнца золотой...
А он, мятежный, просит бури,
Как будто в бурях есть покой!
There is a white lone Sail at foam
Amidst blue haze far at the sea.
What has It left behind at home?
What does It hope abroad to see?
 
Waves play, the wind is harshly whistling,
The mast is bending with a bray.
Oh, bliss is not what It is seeking,
And not from bliss It runs away.
 
A stream of azure waves is clear,
A golden sun ray highly burns.
But It asks for the tempests here,
As if peace may live in the storms.