Отлёт журавлей

Отлёт журавлей
Белые волокна 
Стелются над долом,
Не щебечут птицы, 
Лес в молчаньи полном.
 
Стелются волокна,
Ткется паутина, 
Очень близко осень -
Время для кручины.
 
Загрустило небо,
Скрыто облаками.
И объято сердце
Скорбью и мечтами.
 
Замирает лето,
Затихают долы.
Сиротливо речке,
Холодеют волны.
 
Лес таит раздумья
В тишине, безвольи.
Шш! Какие звуки
Слышимы в раздолье? 
 
Жалобно-красиво 
Льются в небе звуки.
Им леса внимают,
Луг, болота, луки. 
 
Тоненький шнурочек
Журавлиной стаи
В небесах над лесом
К югу улетает.
 
Всё слабей шнурочек,
В поднебесье тает, 
Чёрточкой чернеет,
Миг - и пропадает. 
 
И стоишь, смущённый, 
Взглядом провожаешь,
Будто что утратил,
А что - сам не знаешь. 
 
Так разлука с другом,
С тем, кому поверил,
Разъедает сердце
Горечью потери.
 
Так же молчаливо
На тропу смотрю я, 
Что в даль уносила
Душу дорогую.
 
Адлёт жураўлёў
Якуб Колас
 
Белыя валокны
Сцелюцца над долам.
Не спяваюць птушкі,
Сціхнуў лесу шолам.
 
Сцелюцца валокны,
Тчэцца павуціна —
Блізка, блізка восень,
Смутная часіна!
 
Зажурыцца неба,
Схованае ў хмары,
I агорнуць сэрца
Нейкі жаль і мары.
 
Замірае лета,
Заціхаюць далі,
Сірацее рэчка,
Халадзеюць хвалі.
 
Стомленасць, знямеласць...
Тояць думку боры...
Шш! што та за гукі
Чуюцца ў прасторы?
 
Жаласна-прыгожа
Льюцца ў небе гукі,
Слухаюць лясы іх,
Луг, балота, лукі.
 
У бязмежным небе
Роўненькім шнурочкам
Жураўлі на вырай
Мкнуцца над лясочкам.
 
Меншыцца шнурочак,
У паднеб'і тае,
Вось ледзь-ледзь чарнее,
Міг — і прападае.
 
I стаіш ты, смутны,
Доўга пазіраеш,
Як бы нешта страціў,
А што — сам не знаеш.
 
Так у час расстання
З тым, хто сэрцу любы,
Адчуваеш смутак
Цяжкай страты-згубы.
 
I глядзіш маўкліва
На дарожку тую,
Што нясе ўдалечу
Душу дарагую.