Признание прокурору Республики

Признание прокурору Республики
ПРЫЗНАННЕ БЕЛАРУСКАГА ПЭНСІЯНЭРА
ПРАКУРОРУ РЭСПУБЛіКі БЕЛАРУСЬ.
(Са зборніка "Гішторыі дзеда Алега").
 
Ой, што дзеецца на свеце…
Поўны "3,14.....",
але, ня буду матам…
Уся дзяржавачка ў бядзе!
А ўсё яна – "калона пятая"!
"прэзыдэнт" пра гэта – кажа!
Пішуць СМі,чытаў уважліва...
А ў натуры?
Хто?! ...і дзе?!
 
І, каб дзяржава не прапала,
каб жыла,
як "прэзыдэнту" трэба...
Склаў у катомку: лусту сала,
дзьве цыбулі, й крышку хлеба.
Ды й пайшоў здавацца.
Трэба...
Трэба прызнавацца...
Бо з Улад будуць смяяцца –
Прывід дзе?
Ну той, што змог прабрацца
к нам з Яўропы...
І, давай жа тут бадзяцца...
Па Радзіме, гад!
Па Беларусі-маці!
 
Прывід ходзе ў Беларусі!
Прывід той “калоны”!
Нешта ж прывід той замусіў?
Можа "прэзыдэнта" ўзяць ў палон?
 
Я – пайшоў..
Дык – не пушчаюць!
- Хрыч стары, чаго табе тут трэба!
- Я да пракурора справу маю!
- Я пра "пятаю" яму распавядаю!
А яны мяне – па карку...
А яны мяне – у хрэбет...
 
Галашу, а не баюся:
- Прапусціце, гады, сей мамЭнт!
Можа я – шпіён,й здаюся...
Можа, нават, ЦэРэУшны рэзыдЭнт!
 
Заламілі рукі, напрач...
Ой,..скажу вам,..
хлопцы-дзюжалі...
Паперва катомку абшманалі...
Не ратазеі... прафэс-с-сыяналы...
"Наркату" якусь шукалі...
А ў катомцы: хлеб, ды – сала!
Бонбу тожась – не знайшлі...
 
Хтось, кудысь, камусь пазвоніў...
Павялі, закончыў шмон.
Здагадаўся, пракурор дазволіў...
Можа, і ўпраўду я – шпіён!
 
Кабінэт, скажу вам, спраўны…
Точна – тут Вялікі Чын!
Кажа Чын:
- Я – пракурор.
Давай дзядок усю праўду –
чаго прыпёрся?
І – за чым?..
 
Я, канешне, соплі выцер
пінжаковым рукавом...
- Што хаціце, то – рабіце,
але я тут – падзялом!
- Гэта я, той самы, з "пятай",
што "калонаю" завеце.
Вораг шурыкаў пракляты,
што жыве на гэтым свеце…
- Гэта я – скупіў той цукар,
што ляжаў у магазінах...
- Гэта ж я, старая сука,
пра запас купляў бэнзіна...
- Соль каменную павыграб,
і даляры ўсе – скупіў...
- Гэта ж я, той самы вырадак,
што дзяржаву пагубіў...
- Усё, што надыць, і не надыць,
паскупляў…
А нахрын ента?..
- Гэта ж я, старая жаба,
увёў у сорам "прэзыдэнта"...
 
- Вось ён – я, вяжыце рукі,
бо – палезу зноў ў кішэнь,
зноў пайду,чагось куплю там...
Што ня скуплена яшчэ...
- Арыштуйце! Пасадзіце!
Пакуль дзяржаву не змарнЕў!
– Ёсць пытанне...
Прасвяціце...
Пакуль сяжу,..
мой пэнсіён –
будзе для мяне капіцца?..
І як?
працэнтамі, ці не?
*+*
(Прывід - призрак)