Вогонь

Вогонь

Аудиозапись

Душу тим, що минуло, прошу, не бентеж. Авжеж -
Вже нестримно палає повсюди лихий наш час.
Мов дітей, ми плекали шалену жагу́ пожеж,
І вогонь оселився з нами, точніше - в нас.
 
І тепер кожен сам - будинок, котри́й горить!
Не ласкаве багаття, де грієш долоні ти,
То не І́скра дрібна, що житиме тільки мить,
А жорстоке прокляття, що знищить усі світи.
 
Всюди сморід. Цей запах гару із нами скрізь.
Вже від кі́птяви ди́хать важко та говори́ть.
Ми його не минаємо. Просто кроку́єм крізь,
І в очах, мов метелик, кипіння вогню тремтить.
 
Навіть наше кохання на дотик - як стовп вогню,
Дикі наші обійми вже схожі скоріш на лють.
І вже слово "Люблю!" на́скрізь не прошива́ броню,
Бо, мабуть, серед вогнища ружі не зацвітуть.
 
Більш не пити нам ро́си ранкові з холодних долонь,
Навіть сльози в очах наших – теж нищівний вогонь.
 
* Ілюстрацію згенеровано нейромережею.