у теплих краях

у теплих краях
Замало фарби для тепла. Блідна
на полотні художника палітра.
Всього два кольори ця таця поглина:
живий і мертвий, чахлий і заквітлий .
У білої хмарини темна тінь.
За димними туманами просвіток.
Шукай, знайди на спалі, опостінь,
блискучі цяточки простих леліток.
Доколи не закінчиться війна
м'яким теплом опаленого літа
триматимусь за тінь твою. Вона
єдиний доказ єдності зі світлом.
Малюй, митець, протяжно так, спроквола,
як віхолу тепло перебороло.
 
світлина: Микола Ярошенко. У теплих краях. 1890.