НЕ ВСЕ, ЩО БАЧИШ НА ДОЛОНІ

НЕ ВСЕ, ЩО БАЧИШ НА ДОЛОНІ
По нині пам'ять із дитинства
Несе картинку із собою, —
Сховавши щось в свою торбинку,
Дідусь підвівся із юрбою.
 
У парку вранці біля школи,
Де грали мовчки дітлахи,
Спитав у діда, що поволі
Фігурки ставив у клітки…
 
На що смішні фігурки схожі,
Немов конячка, ніби ні...?
Дідусь, — це шахи, — допоможуть,
Як буде скрутно у житті...
 
Спливали часто із дитинства, —
В клітину дошка та стрункі,
Немов солдати королівства,
Двокольорові пішаки.
 
Багато різне бачив лихо,
Живуть як люди у пітьмі,
Та шахи вчать шукати вихід
Із лабіринтів у житті.
 
Не все, що бачиш на долоні,
Та чуєш недругів плітки,
Сприймати треба, як у полі
Сприймають діти квіточки...
 
Nikvoron 05.04.2019